Zlatan

Zlatan

INTE BRA ZLATAN

Vi hittade en gammal synd på nätet. Det är Zlatan som framfört fordon utan att har hjälm AJA BAJA!

Hur stor och stark du än är kan du aldrig träna ditt huvud för att klara smällar bättre vi en olycka.

Johann Wallnöfer

MALMÖ

Här leker Juventusstjärnan Zlatan Ibrahimovic, 24, på en minimotorcykel.

Mitt i Malmö.

Men aja baja – var är hjälmen?

Bara två dagar efter förlusten i fotbolls-VM njöt Zlatan Ibrahimovic i går av semesterledigheten längs Ribersborgsstranden i Malmö.

Han flög fram på en kraftfull minimotorcykel – över både gångbanor och fotbollsplaner.

– Det gick undan och kändes inte helt “safe”. Jag uppskattar hastigheten till åtminstone 50 km/tim, säger ett ögonvittne.

Gjorde ordentligt test

På strandpromenaden – som är en kombinerad gång- och cykelbana – testade Zlatan Ibrahimovic med fyra vänner minimotorcyklarna ordentligt.

Gänget körde fram och tillbaka bland de kvällspromenerande Malmöborna innan de svängde ut över Limhamnsvägen och in i villastadsdelen Bellevue.

Han log stort

– De här fordonen klassas precis som en vanlig motorcykel. De ska framföras på rätt vägar och hastighetsbegränsningarna måste så klart följas, säger Bo Paulsson vid Malmöpolisen.

Iförd keps i stället för hjälm log Zlatan stort.

Tills han märkte att allt fler stirrade.

Då lastade den svenske superstjärnan och hans kompisar minimotorcyklarna i sina bilar – och försvann.

Mattias Larsson

Källan

 

CE 1077 skidhjälm och snowboardhjälm

Skid och snowboardhjälmar är märkt med CE 1077. Det betyder att den är godkänd för att använda när du åker skidor och snowboard.

Bokstäverna CE är en förkortning för Conformité Européenne (i överensstämmelse med EG-direktiven) som du kan se att ofta VD har undertecknat i manualen eller instruktionen till en produkt. Därför är det viktigt med CE märkning vid val av hjälm för att en hjälm ska få säljas. Med CE-märkning får hjälmar säljas i EES-området utan ytterligare krav. Förutsättningarna för att få CE-märka en hjälm är att: Produkten överensstämmer med grundläggande krav på exempelvis hälsa, säkerhet, funktion, miljö samt att man har följt en kontrollprocedur som satts upp tidigare.

 

Är en hjälm försedd med CE-märkning. Visar detta att tillverkaren eller importören, har följt de grundläggande krav som återfinns i de EU-direktiv som reglerar detta. I princip innebär det att tillverkaren är ansvarig för alla skador som orsakas av den CE-märkta produkten, under förutsättning att användaren följt instruktionerna. Medlemsstaterna har förpliktat sig att överföra kraven till nationella regler med bibehållen kravnivå. Det finns hjälmar som inte är CE märkta. Anledningarna kan vara att den används inom ett område där den inte har kravet på sig att vara CE märkt. Men vad händer om man använder samma hjälm inom ett annat område där det är krav på att ha CE märkt hjälm. Vi på Hjälmspecialisten har tagit ett beslut om att bara sälja hjälmar och skydd som är CE märkta.