SM i trädklättring

Vi hittade denna SM GREN :), underbart med alla som brinner för sin sak. Forsätt med det – All lycka till vi kommer att bevaka er fram över.

Mvh

Hjälmspecialisten

Eskilstuna invaderas av trädklättrare under SM-tävling

Källa

I maj kommer det att vara full rörelse uppe i träden i stadsparken i Eskilstuna. Då anordnas nämligen SM i trädklättring.

Tävlingen går av stapeln 19-20 maj och då beräknas ett 40-tal arborister vara på plats i stadsparken.

– Vi tycker att det är jätteroligt att de har valt Eskilstuna för vill visa upp våra fina parker och våra träd, säger Veronica Bermell, landskapsingenjör på Eskilstuna kommun.

Klättrar i friska träd

SM i trädklättring har ordnats sedan mitten på 90-talet och den deltagare som vinner går vidare och får tävla internationellt.

Under de olika momenten sätts deltagarnas säkerhetskunskaper på prov ordentligt.

Det viktigaste är att se till så att trädet som du ska klättra upp i är friskt, något som tävlingskommittén från Svenska Trädföreningen undersöker i god tid före tävlingen.

”Då blir du irrationell”

Men sedan gäller det att ha rätt utrustning.

– Du måste kunna handha din utrustning så att du inte blir rädd. Med höjdrädslan kommer paniken och då blir du irrationell och tar felaktiga beslut, säger Frederik Pettersson från Svenska Trädföreningen.

En yrkestävling

Det är bara utbildade arborister som får delta, då det är en yrkestävling. De olika momenten bedöms med poäng, där säkerheten och utförandet spelar störst roll.

– Det är en fysisk utmaning, där du samtidigt måste jobba med balansen. Dessutom är det en arbetsutmaning när du är där uppe och det handlar om att kunna ge trädet en andra chans i stället för att ta ned det som många gör, säger Frederik Pettersson.